Een volle tafel

Een volle tafel

We zaten gister weer even gezellig aan de koffie met mijn ouders. De bedoeling was eigenlijk om weer een lekkere zondag wandeling te maken want het zou nog mooi weer worden. Helaas bleef het tot later in de middag bewolkt en het was vochtig en koud. De afgelopen 4 zondagen hebben we gelukkig nog wel mooie wandelingen kunnen maken met prachtig zonnig weer. Maar vandaag hadden we dus niet veel zin. Daarom zijn pap en mam, maar komen eten bij ons. Na het eten namen we natuurlijk koffie en een stukje appeltaart die ik gister had gebakken. Het gesprek kwam op het typische Nederlandse koekje bij de koffie. Twee kopjes koffie, twee koekjes, en dan worden ze weer netjes opgeruimd. Waarom zouden de Nederlanders in het buitenland toch bekend staan als gierig ;)?

Als ik Slovenen vertel over dit gebruik staan ze altijd versteld en wordt er om gelachen. Zouden de Nederlanders de enige zijn die dit zo doen? In Slovenië wordt het in ieder geval heel anders aangepakt. Bijna overal waar je op bezoek komt staat de tafel in een mum van tijd vol. Zeker wanneer je ergens voor het eerst komt, of in ieder geval niet regelmatig. Koffie, borreltje en een glas wijn worden allemaal bijvoorbeeld tegelijk neergezet. Niet zoals in Nederland eerst de koffie en pas daarna een glas wijn OF een borreltje of pilsje. Grappig eigenlijk. Daarnaast komt er allerlei lekkers op tafel. Meestal heeft de gastvrouw zelf iets zoets gebakken en daarnaast staan er vaak ook nog koekjes uit de winkel. Maar dat is niet alles. Want in Slovenië moet er gegeten worden! Dus wordt er ook nog vlees, kaas, brood, ei en ander etenswaar geserveerd. Kortom, de tafel staat in een mum van tijd helemaal vol :).

Waarschijnlijk verschilt ook dit wel weer enigzins per regio. Maar ik weet nog goed hoe verbaasd mijn ouders waren toen ze voor het eerst bij mijn schoonouders op bezoek kwamen en zagen wat ze hen allemaal voorschotelden. Ook het beleggen van brood gaat hier heel anders. Het begint al met de snee brood zelf. In Nederland is een snee brood nog geen centimer dik. In Slovenië moet men daarom lachen. Het brood wordt hier meestal thuis met de hand gesneden en die sneeën zijn minstens 2x zo dik. Er gaat vervolgens flink wat kaas en vlees op en vaak nog augurk of paprika. Men noemt dat dan een »sendvič«, een sandwich dus. Toen Bine voor de eerste keer met mij naar Nederland kwam had hij nog geen flauw idee van onze gewoontes. Tussen de middag brood eten was voor hem al vreemd want hier eten ze warm. En toen hij die dunne sneetjes brood zag keek hij ook maar beroerd. Maar als echte Sloveen gingen er 3 plakken kaas op en 3 of meer plakjes gesneden vlees. Ik zag mijn moeders ogen steeds groter worden naarmate Bine het beleg opstapelde, hahaha. Later »klaagde« ze dat ze die week wel 6 ons gesneden vlees had moeten kopen in plaats van de 2 ons waar ze normaal een hele week mee deed ;).

Zo heeft ieder land natuurlijk zijn eigen gewoontes. Mij bevalt het hier prima en mijn ouders wennen er ook steeds meer aan. De Slovenen zijn over het algemeen ontzettend gastvrij en dat is gewoon leuk wanneer je als »buitenlander« onder de lokale bevolking komt. Iedereen is altijd heel geinteresseerd in waar je vandaan komt en wat je naar Slovenië brengt. Ze willen graag alles van je weten en daarbij vloeit vooral de alcohol rijkelijk. Dat hoort er nu eenmaal bij. Wanneer je dat niet gewend bent en de aangeboden drank afslaat kunnen sommigen tot vervelends toe blijven aandringen of zelfs wat beledigt reageren. Het is gewoon een deel van hun cultuur en dat zul je moeten accepteren wanneer je hier wilt wonen of op vakantie met de lokale bevolking contact wilt maken. Er zijn ergere dingen ;). Proost maar weer!

Ps: Omdat ik geen foto’s heb van sandwiches en volle tafels, heb ik deze keer maar wat willekeurige mooie foto’s erbij gedaan :).

arlette

1 Comment

  1. De Slovenen zijn inderdaad erg gastvrij en waar we dit jaar ook achter zijn gekomen is dat erg gek op wijn zijn.
    Ze drinken de wijn vaak wel met wat water erbij ofdat het frisdrank is.
    Of als je in de morgen bij de buurvrouw bent dan krijg je een soort snaps aangeboden.
    Voor mensen met een zwak voor alcohol is het een ideaal land. Maar aan ons raken ze dus niet veel kwijt al moet ik zeggen dat ik hier al meer wijn heb gedronken als in mijn hele leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 138 andere abonnees

Recente reacties